Marc Vansteenkiste: “Met voldoening zorgen we samen verder”
Marc Vansteenkiste (71 jaar) is sinds eind 2017 mantelzorger voor zijn vrouw Kristien, die na een rugoperatie ernstige mobiliteitsproblemen kreeg. Marc neemt dagelijks de zorg voor zijn vrouw op zich, van wassen en aankleden tot het verzorgen van het huishouden. Hij deelt zijn verhaal over de uitdagingen van mantelzorg en de voldoening die hij haalt uit het zorgen voor zijn vrouw, terwijl hij blijft zoeken naar manieren om samen gelukkig thuis te blijven.
Wat is jouw verhaal als mantelzorger?
"Neem niet teveel op je vork, zorg voor jezelf zodat je voor anderen kunt blijven zorgen"
Hoe ziet een typische dag voor jou eruit als mantelzorger?
“Mijn dag begint om 7 uur ’s ochtends,” vertelt Marc. “Ik maak koffie en zet het ontbijt klaar voor Kristien. Daarna help ik haar met wat ze nodig heeft om de dag goed te beginnen.”
Om 9:30 uur maakt Marc zijn dagelijkse wandeling naar het centrum van de gemeente voor de boodschappen. “Het is een kilometer heen en weer, dus het is goed voor mijn conditie,” legt hij uit. “Als ik om 10:30 uur terug ben, begin ik meteen met het bereiden van de lunch: aardappelen schillen, groenten kuisen en koken.”
Rond 12 uur zit de middagmaaltijd er op. “We eten samen, daarna doe ik de afwas, want we hebben geen afwasmachine,” zegt Marc. Het klinkt als een routine, maar het vergt veel energie. “Tegen 13 uur ben ik klaar met de afwas en kan ik even het nieuws kijken. Meestal val ik dan in slaap voor een middagdutje, want het is een lange ochtend geweest.”
Na de lunch gaat Marc verder met het huishouden. “Rond 14 uur ga ik boven poetsen, en tegen de tijd dat ik daarmee klaar ben, is de namiddag bijna om,” vertelt hij. Als er nog tijd over is, werkt hij in de tuin, vooral in de lente en zomer. “In de winter werk ik beneden, maar het ritme blijft hetzelfde. Het is elke dag hetzelfde, maar ik blijf gemotiveerd.”
Marc vindt voldoening in zijn dagelijkse bezigheden. “Het geeft me veel om alles zelf te doen en nog samen thuis te zijn. Ondanks de routine blijf ik gemotiveerd en dankbaar voor de momenten die we samen kunnen doorbrengen.”
Wat is de grootste uitdaging die je hebt ervaren als mantelzorger en hoe ga je hiermee om?
“De grootste uitdaging is om samen nog lang thuis te kunnen blijven,” vertelt Marc. “Soms is het wel eens stressvol en lukt het niet altijd om alles te regelen zoals ik het zou willen. Soms neem ik teveel hooi op mijn vork, en dan krijg ik niet alles gedaan.” Hij erkent dat het niet altijd makkelijk is om alles perfect te plannen. “Hoe ik ermee om ga? Ik laat het dan gewoon even voor wat het is. Morgen of over een paar dagen gaat het wel weer beter,” legt Marc uit.
Ondanks de drukte en de soms overvolle agenda, heeft hij manieren gevonden om de stress te verminderen. “Als het te veel wordt, maken we samen een wandeling,” zegt hij. “Dat is voor ons beiden ontspannend. Kristien zit in haar rolstoel, maar we proberen elke maand een keer samen te kaarten bij Samana. Dat is een moment van ontspanning en sociale interactie voor ons beiden.”
Daarnaast blijft Marc ook actief buiten het huis. “Ik ga één keer per maand kaarten in een kaartersclub in de cafetaria van het woonzorgcentrum in onze gemeente. Het is belangrijk om sociaal bezig te blijven, ook al ben ik vooral thuis bezig met zorg voor Kristien. Zo blijven we actief en samen,” zegt hij met een glimlach. “Het is niet altijd makkelijk, maar we blijven samen. En dat maakt alles de moeite waard.”
"Met liefde en geduld zorgen we samen verder"
Wat zou je willen zeggen tegen andere mantelzorgers die misschien worstelen met hun zorgrol?
“Mijn advies is om niet te veel op je bord te nemen. Probeer af en toe wat rust voor jezelf in te plannen, bijvoorbeeld een namiddag ontspanning met vrienden of een hobbyclub. Het is belangrijk om tijd voor jezelf te nemen.”
Slotwoord
Marc Vansteenkiste is een voorbeeld van een toegewijde mantelzorger die zijn vrouw Kristien met veel liefde en geduld verzorgt. Ondanks de zware zorglast en de dagelijkse uitdagingen, blijft Marc gemotiveerd en vindt hij voldoening in de zorg voor zijn vrouw. Zijn boodschap is duidelijk: neem de tijd om voor jezelf te zorgen, zodat je ook optimaal voor de ander kunt zorgen.
Elke maand van 2025 zetten we een mantelzorger in de kijker: iemand die op inspirerende wijze een dierbare te hulp staat. Met dit artikel brengen we het verhaal van onze mantelzorger van deze maand tot leven. Wil je de andere verhalen ontdekken? Hou dan zeker onze publicaties in de gaten!
Of wil je graag zelf je verhaal doen? Dat kan stuur het ons via: Mantelzorger van de Maand!