Genieten

Op rolletjes door het Prinsenpark in Retie

Rolstoelgebruikers en minder mobiele bezoekers kunnen voortaan nog meer genieten van een uitje in het provinciaal groendomein Prinsenpark in Retie. Het park gaf het project ‘Op rolletjes’ gestalte dank zij een samenwerking met vijf studenten.

Tekst: Fons Jacobs - Foto's: Provincie Antwerpen - 15 oktober 2021
"Bezoekers met een mobiele beperking kunnen optimaal genieten van de natuur van het Prinsenpark."

 

Naar hoger rolstoelvriendelijk niveau
Klasgenoten Liliane, Faidra, Sharleen, Bo en Lien van de opleiding Sociaal Werk aan de hogeschool Thomas More in Geel bundelden ideeën en krachten om de bestaande rode toegankelijke natuurroute in het Prinsenpark naar een hoger niveau te tillen. Ze wilden het traject nog rolstoelvriendelijker maken en kregen daarvoor educator Greet Grietens van het provinciaal domein als inspirator mee.
Hun inzet leidde er toe dat bezoekers met een mobiele beperking toch optimaal kunnen genieten van natuurbeleving en al hun zintuigen voelen prikkelen.

Rugzakken vol hulpmiddelen
‘Enthousiaste Eekhoorn’, ‘Wijze Worm’ en ‘Mysterieuze Mus’ lijken wel alliterende scoutstotems. Maar het zijn de namen die de rugzakken toegedicht kregen die rolstoelgebruikers en andere minder mobiele mensen voortaan in Prinsenpark meekrijgen. Daarmee kunnen ze hun natuurtocht extra aantrekkelijk maken.
In iedere rugzak zit een ander pakket hulpmiddelen waarmee naar keuze een actieve wandeling, een tocht vol wetenswaardigheden of een pad met poëtische mijmeringen te beleven valt.
De studenten ontwikkelden daarvoor uitleenbare belevingstools op maat met opdrachtjes, weetjes en uitdagingen.

Streven naar drempelvrije recreatie
Het project rond het belevingspad werd toepasselijk ‘Op Rolletjes’ gedoopt.
Gedeputeerde Jan De Haes, bevoegd voor Groen- en Recreatiedomeinen, is alvast tevreden met de nieuwe realisatie. Provinciale groendomeinen streven naar het bevorderen van drempelvrije recreatie.
“Een deugddoende boswandeling verfrist je hele lichaam en geest. Het is bovendien gratis. Geen wonder dat wandelen een geliefde activiteit is. Het nieuwe rolstoelvriendelijke belevingspad in het Prinsenpark past helemaal in dat plaatje”, zegt hij.

"Provinciale groendomeinen streven naar het bevorderen van drempelvrije recreatie."

Anderhalf uur wandelen
Het rolstoelvriendelijke belevingspad in het Retiese Prinsenpark werd uitgetest door een groep mensen met een beperking die nadien al heel wat navolgers kregen. Na de wandeling spreken die zich haast unaniem positief uit. Ze gaven ook een aantal aanbevelingen mee die door de studenten in een adviesrapport zijn opgenomen en waarmee het team veder aan de slag gaat.
Voor wie graag met het belevingspad in het Prinsenpark wil kennismaken: de wandeling is ongeveer 2 kilometer lang en duurt met de opdrachten er bij zo’n anderhalf uur.
Meestal vergezelt een begeleider de rolstoelgebruiker maar autonoom kan het eveneens. De (rode) route is permanent.
Je vindt het 215 ha grote Prinsenpark aan de Kastelsedijk 5 in 2470 Retie in de Antwerpse Kempen. Je komt er in een groene oase met bossen, weiland en waterpartijen terecht. De heidegebiedjes herinneren aan de tijd toen de boeren hier hun schapen lieten grazen.

"Het Prinsenpark is een groene oase met bossen, weiland, waterpartijen en heide."

Wég van keurige paden
In de keurige parken in Vlaanderen kun je meestal probleemloos in een rolstoel of met een buggy flaneren.
Maar wat als de wildernis roept?
In enkele ‘ruigere’ natuurgebieden heeft Natuur en Bos speciale paadjes aangelegd waar alles op wieltjes loopt. Daar zijn er voorzieningen zoals een rolstoelvriendelijke uitkijkwand, aangepast meubilair, de verhuur van alle-terreinen-rolstoelen ofte Wombats die het zand trotseren en zelfs enkele blindenpaden.
Dergelijke toegankelijke toppers vind je in het nationaal Park Hoge Kempen in de buurt van de toegangspoort tot de Mechelse Heide in Limburg (Zandloperpad) en in het Meerdaalwoud (Sint-Joris-Weert.) In het Heverleebos kunnen rolstoelgebruikers in het arboretum terecht.
De wandelroute Zwinduinen en –polders (Knokke) is de eerste wandelroute in Vlaanderen waarbij het wandeltraject zowel door blinden en slechtzienden als door rolstoelgebruikers zelf volledig zelfstandig afgelegd kan worden.
In Grotenhout in de Kempen is er een rolstoelvriendelijk wandelpad dat vertrekt aan de ingang van Vosselaar.
Het rolstoelvriendelijke Achtdrevenpad in Hallerbos is een vlak parcours van 1,8 kilometer met een voor rolstoelgebruikers gereserveerd toilet.
In het unieke natuurgebied Lozerheide (Bocholt) is een wandeling van 3 kilometer uitgestippeld, toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
Bosland (Hechtel-Eksel) nodigt uit langs drie verschillende rolstoelpaden, telkens in een lus van enkele kilometers.
Op de Kalmthoutse Heide vind je twee semi-verharde paden voor rolstoelgebruikers. Je kunt er een wombat lenen om door het zanderige bos te trekken. Grenspark Kalmthoutse Heide heeft een heel arsenaal aan paden voor mensen met een beperking.

Je vindt het 215 ha grote Prinsenpark aan de Kastelsedijk 5 in 2470 Retie in de Antwerpse Kempen.

Natuur en Bos bundelde een ruim aanbod toegankelijke aanraders op https://www.natuurenbos.be/voor-élke-toerist-toegankelijk.

Toerisme Vlaanderen verzamelde toegankelijke vakantie- en wandeltips in Vlaanderen op www.visitflanders.com/toegankelijkheid
Op deze site zijn bovendien uitgestippelde wandelingen in Brugge, Leuven en Mechelen te vinden. Gent publiceert binnenkort ook zo’n wandelbrochure.

Op Facebook vind je de groep ‘Rolstoelwandelingen En Aangepaste Fietstochten’, waar eveneens heel wat tips voor rolstoelvriendelijke wandelingen te vinden zijn.