Shirly Roelens: “Zoeken naar het juiste evenwicht”
Shirly Roelens (42) is mantelzorger voor haar beide ouders. Haar moeder liep in 2020 ernstig hersenletsel op na een val van de trap. In 2023 moest haar vader beide onderbenen laten amputeren. Sindsdien zorgt Shirly samen met haar man voor hen. De uitdagingen zijn groot, maar ze blijven zich met liefde inzetten. In dit interview vertelt Shirly hoe ze de zorg combineren en wat hen kracht geeft in moeilijke momenten.
Wat is jouw verhaal als mantelzorger?
“Je mag niet alles zelf willen doen, sommige taken moet je aan iemand anders overlaten.”
Hoe ziet een typische dag voor jou eruit als mantelzorger?
Haar dagen beginnen vroeg. “Ik sta om 5 uur op,” zegt ze, “en om 6.30 uur start mijn werkdag, die tot 14:45 uur duurt. Tussen 6:00 en 8:00 uur neemt mijn man de zorg voor mijn moeder over. Hij helpt haar met water drinken en zorgt voor de ochtendroutine. De thuisverpleging komt rond 6:30 uur om mijn moeder te wassen en aan te kleden, terwijl mijn man haar medicatie klaarzet en het ontbijt voorbereidt.” Daarna komen rond 8 uur extra helpende handen ( thuiszorg, oppasdienst of helpers) om haar mama bij te staan.
Na haar werk doet Shirly nog de nodige boodschappen. “Om 16:00 uur komt de zorg weer op mijn schouders terecht. Ik zorg voor het avondmaal, het toiletbezoek, de medicatie en help mijn moeder met eten. Ook al kan ze het wel zelf, soms wil ze het niet.” Rond 19:30 uur gaat haar moeder naar bed, waarna Shirly nog even tijd heeft voor zichzelf. “De donderdag en zondag zijn anders. Dan sta ik om 6 uur op om de verpleging te helpen met de douche voor mijn moeder, en daarna zorg ik voor het ontbijt en het toiletbezoek. Mama slaapt dan nog een dik uur in de keuken, gezellig bij ons.”
Naast de dagdagelijkse routine worden ook vaak uitstapjes gepland: een zwembeurt op vrijdagnamiddag met de senioren, een stevige wandeling met een tussenstop bij Floralux, een bezoek aan een winkelcentrum of een fietstocht met een duofiets.
Wat is de grootste uitdaging die je hebt ervaren als mantelzorger en hoe ga je hiermee om?
De grootste uitdaging voor Shirly was het besef dat ze niet meer alleen voor zichzelf moest zorgen, maar voor drie mensen. “Mijn moeder kon dat niet meer voor zichzelf en mijn vader was altijd stil en in zichzelf gekeerd,” legt ze uit. “Ik ben iemand die geleerd heeft altijd respectvol te communiceren en ik wil ook zo behandeld worden. Maar het was niet altijd makkelijk om voor hen beiden op te komen. Ik heb moeten vechten voor hun zorg, om ervoor te zorgen dat ze de juiste hulp kregen.”
Shirly heeft geleerd dat een goede planning essentieel is. “We hadden geluk met de mensen die ons omringen en mijn leidinggevenden op het werk zijn heel meelevend. Ik probeer altijd de problemen direct aan te pakken, want alleen zo kom je vooruit.”
"Zoek een gezond evenwicht, zorg voor jezelf zodat je voor anderen kunt blijven zorgen."
Wat zou je willen zeggen tegen andere mantelzorgers die misschien worstelen met hun zorgrol?
Ze benadrukt het belang van praten met lotgenoten en jezelf niet te vergeten. “Praat met anderen die hetzelfde meemaken, lees veel over de problematiek waarmee je te maken hebt. Het is belangrijk om af en toe tijd voor jezelf te nemen. Je hoeft je niet schuldig te voelen omdat je even je batterijen wil opladen.” Shirly voegt eraan toe dat mantelzorgers, ondanks de zware zorg, niet alles zelf moeten willen doen. “We mogen en moeten even op adem kunnen komen,” zegt ze. “Zorg samen met je partner, familie, vrienden en hulpverleners voor een gezond evenwicht.”
Zijn er nog andere dingen die je zou willen delen?
“Ook al zie je niet meteen een lichtpuntje in je duisternis, het is er altijd,” zegt Shirly. “Soms is het even zoeken naar het juiste evenwicht, maar het is er. Het is belangrijk om iemand te vinden tegen wie je kunt ventileren, iemand die naar je luistert. En vergeet jezelf niet. Alleen als je goed voor jezelf zorgt, kun je goed voor anderen blijven zorgen.” Ze benadrukt ook dat mantelzorgers niet alles zelf moeten willen doen. “Sommige taken moet je aan anderen overlaten, ook al is dat soms moeilijk. Uiteindelijk ben je dankbaar dat deze mensen er voor je zijn. Ze worden deel van je gezin.”
Slotwoord
Shirly Roelens is een voorbeeld van een mantelzorger die zich met liefde en geduld inzet voor haar ouders, ondanks de zware zorglast. Ze benadrukt het belang van zelfzorg en het zoeken naar een balans tussen zorgen voor anderen en voor jezelf. Haar boodschap is duidelijk: zorg goed voor jezelf, zodat je ook goed kunt zorgen voor anderen.
Elke maand van 2025 zetten we een mantelzorger in de kijker: iemand die op inspirerende wijze een dierbare te hulp staat. Met dit artikel brengen we het verhaal van onze mantelzorger van deze maand tot leven. Wil je de andere verhalen ontdekken? Hou dan zeker onze publicaties in de gaten!
Of wil je graag zelf je verhaal doen? Dat kan stuur het ons via: Mantelzorger van de Maand!
—————————————————————————————————
Zorg je voor iemand die ziek is of bijkomende zorgen nodig heeft ? Dan ben jij een mantelzorger. Mantelzorger zijn is niet altijd gemakkelijk. Soms kan je als mantelzorger wat ondersteuning gebruiken. Samana helpt je daarbij.
Neem eens een kijkje naar onze zelfzorg voor mantelzorgers.