Genieten

Vrijwilligers testen toegankelijkheid fietsnetwerk

Enkele tientallen vrijwilligers fietsen vorige zomer samen 1.400 kilometer routes. Ze wilden nagaan hoe toegankelijk en comfortabel het knooppuntennetwerk is voor mensen die er met een handbike, duofiets, rolstoelplateaufiets, Segwayrolstoel of bakfiets op uit trekken.

Tekst: Fons Jacobs
1.400 kilometers fietsroutes werden getest op hun toegankelijkheid.

 
Alle informatie in de app
De screening gebeurde op de fietsroutes in de Kempen en de Zuidrand. De bijeen gefietste gegevens verschijnen binnenkort in een app van toegankelijkheidsorganisatie ‘On Wheels’. Daarmee zet Toerisme Provincie Antwerpen een belangrijke stap in de voorbereiding van een drempelvrije fietsvakantie voor personen met een mobiliteitsbeperking. Het project kadert in het actieplan ‘Drempelvrij Toerisme 2020-2025’ dat alle bouwstenen wil verzamelen van een drempelvrije fietsvakantie voor personen met een mobiliteitsbeperking.

1.400 kilometer fietsnetwerk
Een gedetailleerde analyse van het 1.400 kilometer lange fietsnetwerk is een cruciale stap in de realisatie van het project. Zestig vrijwilligers, waarvan een aantal met een beperking, zegden hun medewerking toe en hielpen bij de screening.
Jan De Haes is gedeputeerde voor Toerisme Provincie Antwerpen. Hij verduidelijkt dat de medewerkers aan het initiatief er met een smartphone en rolmeter op uit trokken om gegevens te verzamelen. Ze gingen na of de ondergrond verhard is, waar er hindernissen als bruggen of hellingen zijn, hoe breed bepaalde doorgangen zijn en registreren andere routeinformatie.

"Zestig vrijwilligers werkten mee aan de screening."

Meerdaagse fietstochten
Projectpartner en toegankelijkheidsorganisatie ‘On Wheels’ zal de resultaten van de screening verwerken in een handige app. Daarbij gebruikt men detailinfo voor diverse types fietsen.
De ambitie gaat nog verder. Reisorganisaties en vrijetijdsverenigingen worden alle puzzelstukken aangereikt om een meerdaagse fietstocht voor mensen met een fysieke beperking of voor gezinnen te ontwikkelen. Daartoe zijn niet alleen toegankelijke routes nodig maar ook drempelvrije logies en extra services als bagagevervoer, pechverhelping, fietsbuddy’s en fietsverhuur.
Jan De Haes: “Via projecten als Fietsvakanties in Vlaanderen hebben we al heel wat expertise opgebouwd. We legden ook contacten met publieke en private ondernemers. Met een drempelvrije, driedaagse fietsvakantie willen we vanaf het voorjaar van 2022 de vakantieparticipatie in onze provincie verhogen. Dat is een primeur voor Vlaanderen.”

 
Trek er op uit
In afwachting van de app van ‘On Wheels’ met de meest recente informatie over drempelvrije fietsvakanties in de Kempen en de Zuidrand, hoeven sportievelingen met een mobiliteitsbeperking hun twee-, drie- of meerwieler niet op stal te laten. Toerisme Vlaanderen stelt een infobundel ter beschikking voor mensen die nood hebben aan aanpassingen of extra voorzieningen. Vlakke wandelpaden, rustbankjes, aangepast fietsverhuur … komen allemaal aan bod.
Bestemmingen liggen voor het rapen: prachtige regio’s, polders of duinen, glooiende hellingen vindt je in de Vlaamse Ardennen. Dwars de Kempense heide of kuier langs kreken, riviertjes, bossen en lieflijke dorpjes in Oost-Vlaanderen.

Iedereen toeristroutes
Toerisme Vlaanderen lijstte voor sportminnende mensen met een beperking vele kilometers wandel- en fietsplezier op.
In Vlaams-Brabant kunnen mensen met een beperking zich uitleven op een van de acht ‘Iedereen toeristroutes.’ Stuk voor stuk mooie routes zonder hindernissen.
Met een duo- of rolstoelfiets peddel je hier goed. Onderweg geniet je van toegankelijke stops zoals het Belevingscentrum 14-18, de stiltetuin van het voormalig Ursulinenklooster of het Sven Nys Cycling Center. Een aangepast fiets kan je huren bij Velo in Leuven en Aarschot of in het provinciedomein Het Vinne.

Door de Limburgse natuur
Voor een zorgeloze trip door de Limburgse natuur koers je naar Maasmechelen. Het 1,5 km lange verharde Zandloperpad slingert langs de voormalige zandgroeve en toont de veelzijdige biotopen van het Nationaal Park. In Connecterra leidt een deels verharde weg je naar het grote meer en aan Waterburcht Pietersheim start de groene wandeling van 3,7 km.
Voor een tochtje met de fiets blijft Limburg de ideale bestemming. Bij Home Fabiola in Maasmechelen kan je verschillende aangepaste fietsen huren. Je bent er meteen op het fietsroutenetwerk Kempen en Maasland of in Nationaal Park Hoge Kempen. Ook in Sint-Truiden fiets je zorgeloos door de natuur. Het is er volop genieten in de fruitstreek.

"Voor een tochtje met de fiets blijft Limburg de ideale bestemming."

Wandelen, fietsen, met de auto
Oost-Vlaanderen publiceerde een gratis magazine met 5 wandel-, 3 fiets- en 3 autoroutes voor mensen met een beperking: StapAf+
Je vindt er wandelroutes zoals het mooie lusje Molsbroek-Buylaertsroute. Toegankelijk groen op een boogscheut van het centrum van Lokeren.
Op de Cederroute fiets je op brede en verharde wegen langs het schilderachtige landschap van de Leiestreek. Gastvrije logies zijn er gescreend op mogelijke drempels.
West-Vlaanderen werkte in elke regio een toegankelijke route uit. In het Brugse Ommeland fiets je vanuit Blankenberge richting Lissewege, het pittoreske witte dorpje. Geniet onderweg van de fluitende vogeltjes in de vogelweidegebieden van de Uitkerkse Polders en de Meetkerkse Moeren.
In de Leiestreek fiets je naar hartenlust langs het groene provinciedomein Baliekouter en het kanaal Roeselare-Leie.

Informatie
Gedetailleerde informatie over hindernisvrije fietsroutes vind je op Toerisme Vlaanderen

On Wheels
Integrale toegankelijkheid is een belangrijke hoeksteen van onze samenleving. Een hoge toegankelijkheid bevordert in zeer sterke mate de integratie van alle bevolkingsgroepen en maakt het samenleven voor iedereen comfortabeler. Daarom wil On Wheels bouwen aan toegankelijkere steden, gebouwen en een mental shift realiseren bij de burgers in verband met toegankelijkheid.
On Wheels app