Samana en Covid-19 | Informatie voor vrijwilligers
Laatste update 20/11/2021
De actueel geldende coronamaatregelen
Op 17 november 2021 kondigde het overlegcomité opnieuw een aantal verstrengingen aan van de coronamaatregelen. Deze zijn van toepassing vanaf 20 november 2021 (en gelden tot 28 januari 2022).De informatie die we hier meegeven is op basis van de persconferentie na het overlegcomité. Op basis van de informatie waarover we nu beschikken kunnen we reeds het onderstaande meegeven. Weet dat de deelgewesten bovenop deze federale maatregelen nog extra maatregelen kunnen invoeren.
Ook lokale overheden (gemeenten, steden, provincies) kunnen extra maatregelen goedkeuren.
Hoe zien de coronaregels eruit voor activiteiten vanaf 20/11?
Er komt een algemene mondmaskerplicht in publieke binnenruimtes. Die mondmaskerplicht geldt vanaf de leeftijd van 10 jaar. Concreet gaat het o.a. om volgende locaties:
- (publieks)evenementen (zowel indoor als outdoor) ongeacht de grootte van het evenement- publiek toegankelijke ruimtes van culturele, feestelijke, sportieve en evenementensector
- publiek toegankelijke ruimtes van bedrijven, de overheid.
- openbaar vervoer
- inrichtingen en plaatsen waar horeca-activiteiten worden uitgeoefend (voor wie niet zit, eet of drinkt)
- publieke gebouwen
- bibliotheken, spelotheken en mediatheken
- fitnesscentra
- gebouwen voor erediensten.
Het mondmasker mag enkel occasioneel worden afgezet om zittend te eten en te drinken, en wanneer het dragen ervan onmogelijk is omwille van de aard van de activiteit, bijvoorbeeld tijdens het sporten.
Verplichte combinatie CST en mondmasker voor:
- private bijeenkomsten en publieksevenementen vanaf 50 personen binnen / 100 buiten
- schouwburgen, concertzalen, culturele centra en multifunctionele zalen voor culturele activiteiten, horeca (incl. privé-bijeenkomsten die er plaats vinden), cinema’s, musea en indoor pretparken
Blijvende aandacht is ook vereist voor afstand houden (1,5m), goede ventilatie, hygiëne-maatregelen, enz.
We raden ook aan om deelnemers vooraf te informeren over de geldende maatregelen bij je activiteit. Dus blijf op alle uitnodiging vermelden dat we verwachten dat deelnemers COVID-vrij zijn en dat ze dat aantonen via een negatieve PCR test of een Covid Safe Ticket. Dit Covid Safe Tichket is verplicht voor activiteiten met mleer dan 50 deelnemers en dienen wxe ook te controleren via de Corona app.
Ook het hebben van een COVID-coördinator (iemand die op de hoogte is van de geldende maatregelen en aanspreekpunt is) en een draaiboek blijft nuttig!
CO2-meter?
- Bij de meeste activiteiten is het niet verplicht om een CO2-meter te gebruiken.
- De regelgeving wijst duidelijk naar de infrastructuur, niet naar activiteiten. Wanneer een vergadering, vorming of repetitie doorgaat in een infrastructuur die behoort tot de evenementensector, dan kan dit best voorzien worden.
- Is wel verplicht in de horeca, in alle kleedkamers van sportclubs in Vlaanderen en in de evenementensector (in besloten ruimten).
- Een CO2-meter geeft aan of de lucht in je lokaal nog OK is en kan dus een nuttig instrument zijn.
(De gebruikte grenswaarden zijn: - tot 900/ppm (lucht is ok)- tussen 900/ppm en 1200/ppm (dringend lucht verversen, aantal dlns.verminderen) - boven 1200/ppm )
- Het belangrijkste is dus de luchtventilatie! Regelmatig verluchten is noodzakelijk (of minder deelnemers in een kleine ruimte)!
- Horeca: organisaties die een publieke/professionele horeca-activiteit hebben (bijv. een cafetaria) volgen de horecaregels.
Het basisprotocol cultuur
Voor de brede culturele sector is er het basisprotocol Cultuur, waarin de geldende maatregelen voor cultuur staan. Dit geeft voor onze sectoren steeds de correcte terugvalsbasis voor het organiseren van activiteiten en evenementen. Dit basisprotocol is niet het enige document dat de veilige heropstart in de cultuursector regelt. De ministeriële besluiten, genomen door het Overlegcomité, KB’s en de maatregelen die genomen zijn door de deelgewesten, provinciale en lokale overheden zijn hiërarchisch hoger in rang. Die bepalingen hebben dan ook voorrang op de bepalingen uit dit basisprotocol.
Maatregelen rond de werkmethode van organisaties
Om ervoor te zorgen dat jij als begeleider of deelnemer op een veilige manier je groepsactiviteiten kan hernemen, stelden Socius en De Federatie een coronagids op met algemene richtlijnen en veiligheidsprincipes voor organisaties en initiatiefnemers. Deze gids kwam tot stand in samenspraak met zowel sectororganisaties, -initiatiefnemers als virologen. Op de website www.coronagids.be kan je de coronagids downloaden. Daar vind je ook ander ondersteunend materiaal en andere relevante gidsen (toerisme, sport, welzijn, jeugd, professionele kunsten…). Zo zal je zelf concrete richtlijnen kunnen uitwerken voor je groepsactiviteiten om de verdere verspreiding van COVID-19 helpen tegengaan. Sommige amateurkunstenorganisaties stellen zelf een leidraad op voor de opstart van hun lokale groepen. Die leidraad zoomt specifiek in op de maatregelen voor hun discipline. Ook die leidraden kan je downloaden op de website www.coronagids.be.