Ambassadeur van de Maand

Luc Dierick: “Van de ene op de andere dag veranderde alles voor mij”

Luc Dierick (63 jaar) werd van de ene op de andere dag geconfronteerd met een drastische verandering in zijn leven. Na een plotselinge invalide toestand en een lange zoektocht naar een diagnose, kreeg hij te horen dat hij mogelijk lijdt aan Polyneuropathie of ALS. Ondanks het verlies van zijn bedrijf en de zware impact op zijn leven, vond Luc kracht in zijn passie voor de natuur, schilderen, en het bouwen van miniatuurauto's. In dit interview deelt hij zijn verhaal over het omgaan met chronische ziekte, het vinden van nieuwe doelen en het belang van hobby's voor zijn welzijn.

Tekst: Ruth Van Mello - Foto's: Luc Dierick - april 2025

Wat betekent jouw ziekte voor jou dagelijks? 

“Van de ene op de andere dag veranderde alles voor mij,” vertelt Luc. “Ik ging uit bed zoals altijd, maar viel als een zak aardappelen op de grond en kon niet meer staan of lopen. De artsen konden eerst geen duidelijke diagnose stellen, maar uiteindelijk werd een vorm van Polyneuropathie of ALS vermoed. Het was een enorme klap voor mij.”

Polyneuropathie is een aandoening waarbij meerdere zenuwen in het lichaam beschadigd raken. Dit kan leiden tot zwakte, gevoelloosheid en soms pijn, meestal in de armen en benen. De oorzaak kan variëren van diabetes en infecties tot auto-immuunziekten en toxische stoffen.

ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) daarentegen is een progressieve neurologische aandoening die de zenuwcellen aantast die de spieren aansturen. Hierdoor verliezen de spieren hun kracht en functioneren ze niet meer goed. In veel gevallen leidt dit uiteindelijk tot verlamming en moeilijkheden met spreken, slikken en ademhalen.

Luc vervolgt: “Het verlies van mijn bedrijf Green Art, waar ik met hart en ziel aan had gewerkt, en het afscheid nemen van mijn werknemers, waren de zwaarste momenten van mijn leven. Ik riep mijn medewerkers bijeen en zei hen dat Green Art, mijn bedrijf, dood was. Alles wat ik had opgebouwd, viel plots weg. Die momenten, het verlies van mijn bedrijf en het afscheid van de mensen met wie ik zoveel had gedeeld, heb ik als enorm pijnlijk ervaren. Het was alsof mijn wereld instortte. Desondanks bleef ik doorgaan, vastbesloten om niet op te geven.”

"Je hoeft niet alles alleen te doen. Ook al lijkt het leven soms zwaar en onoverkomelijk, er zijn altijd dingen die je kunnen helpen om verder te komen."

Wat is jouw grootste bron van kracht? 

Luc lacht voorzichtig en zegt: “Gelukkig had ik nog veel hobby’s die mij kracht gaven: mijn enorme kennis van de natuur, dieren en planten, miniatuurautootjes bouwen, mijn kat, muziek, fotografie en schilderen. Mijn passie voor de natuur is altijd al groot geweest, en dat heeft me altijd geholpen om door te zetten, zelfs in moeilijke tijden.”

Hij haalt een herinnering op: “Vóór mijn ziekte gaf ik les in skiën aan Oostenrijkers, Zwitsers, Nederlanders en Duitsers, ondanks het feit dat België geen skiland is. Daarnaast heb ik ook geracet in een oldtimer Formule 3000, totdat ik een zware crash had in Imola, bij Monza, waar ik tegen 300 km/uur crashte. De crash was bijzonder heftig en gebeurde op hetzelfde moment dat Ayrton Senna zijn leven verloor. Ik overleefde die crash en kreeg later in mijn leven opnieuw te maken met een brand op mijn boot in Steendorp, die ik gelukkig op tijd kon verlaten.”

Luc pauzeert even en glimlacht dan: “Het voelde altijd alsof ik een echte Engelbewaarder heb. Al deze ervaringen hebben me gesterkt en geholpen om weer rust te vinden. Sindsdien ben ik mijn liefde voor schilderen en het bouwen van autominiaturen opnieuw gaan omarmen, wat me kalmte bracht.”

De koude schoonheid van de winter gevangen in het licht van een ondergaande zon (Foto: Luc Diedrick).

 

Kun je een bijzonder moment delen waarin je trots was op jezelf, ondanks de ziekte?  

“Ik ben trots op het feit dat ik, ondanks de beperkingen van mijn ziekte, ben blijven zoeken naar manieren om gelukkig te zijn en nieuwe doelen te stellen,” vertelt Luc. “Zo heb ik mijn tuin als tuinarchitect op een bijzondere manier ontworpen: heel wild en inheems, zodat mensen kunnen genieten van de natuur, zelfs in mijn tuin. Veel mensen die tijdens de regenachtige zomer geen vlinders in hun tuin zagen, konden bij mij wel een prachtig spektakel van vlinders en bloemen ervaren.”

Hij voegt toe: “Het idee dat ik nog steeds in staat ben om iets te creëren waar andere mensen van kunnen genieten, maakt me trots. Ook ben ik erg trots op mijn kennis van de natuur en het feit dat ik daar steeds meer mee bezig ben, ondanks alles.

"Mijn boodschap zou zijn: blijf niet stilzitten. Zoek iets om je elke dag op te verheugen, iets dat je energie geeft en waar je van kunt genieten."

Wat zou je willen zeggen tegen andere mensen die met een chronische ziekte leven?  

Luc denkt even na en zegt dan: “Mijn boodschap zou zijn: blijf niet stilzitten. Zoek iets om je elke dag op te verheugen, iets dat je energie geeft en waar je van kunt genieten. Het leven mag dan moeilijk zijn, maar je kunt altijd iets vinden om je te motiveren. Voor mij waren dat mijn hobby’s, zoals schilderen, fotografie en mijn liefde voor de natuur.”

Met een serieuze blik vervolgt hij: “Ik weet dat het soms moeilijk is om positief te blijven, maar door dingen te doen die je vreugde geven, kun je de strijd een beetje makkelijker maken. Mijn ervaringen hebben me geleerd dat je altijd moet blijven zoeken naar wat je gelukkig maakt, zelfs als de omstandigheden je soms tegenwerken.”

Een magisch moment waar water, bos en een paarse hemel samenkomen in perfecte harmonie (Foto: Luc Dierick).

 

Zijn er nog andere dingen die je zou willen delen?  

“Het belangrijkste is dat je niet alleen hoeft te zijn in deze strijd,” benadrukt Luc. “Omarm de steun van anderen en blijf geloven in jezelf. Je hoeft niet alles alleen te doen. Ook al lijkt het leven soms zwaar en onoverkomelijk, er zijn altijd dingen die je kunnen helpen om verder te komen.”

Hij eindigt met een inspirerende gedachte: “Mijn leven heeft me geleerd dat je kracht kunt vinden in de kleinste dingen, zoals een mooie foto, een stukje muziek of een wandeling in de natuur. Net voordat ik verlamd werd, behaalde ik het diploma ‘beëdigd natuurgids’. Dit gaf me het gevoel van voldoening en ik blijf wandelingen organiseren voor mensen die minder mobiel zijn. In 2025 wil ik deze wandelingen verder uitbreiden en bijdragen aan de gemeenschap.”

Slotwoord

Ondanks de enorme uitdagingen die hij heeft meegemaakt, blijft hij zichzelf uitdagen en het beste uit zijn situatie halen. Zijn liefde voor de natuur en creatieve uitlaatkleppen geven hem de kracht om door te gaan, ook als het leven onverwacht verandert. Luc herinnert ons eraan dat het belangrijk is om nieuwe doelen te blijven zoeken en de kleine dingen in het leven te waarderen, ongeacht de omstandigheden.

Elke maand van 2025 zetten we een unieke ambassadeur in de kijker: iemand die op inspirerende wijze leeft met een chronische ziekte. Met dit artikel brengen we het verhaal van onze ambassadeur van deze maand tot leven. Wil je de andere verhalen ontdekken? Hou dan zeker onze publicaties in de gaten!