Ondersteun een mantelzorger als organisatie, school, gemeente,...
Mantelzorgers zijn onmisbaar in onze samenleving. Ook binnen jouw organisatie zijn er wellicht medewerkers, vrijwilligers of leden die zorgtaken opnemen naast hun gewone bezigheden. Met enkele kleine initiatieven toon je jouw waardering en maak je mantelzorg bespreekbaar.
Hoe kan jouw organisatie het verschil maken?
Er zijn verschillende momenten en initiatieven waarmee je mantelzorgers in de kijker zet en ondersteunt:
- Verspreid het sensibiliseringsmateriaal binnen jouw regio. Maak scholen, universiteiten, hogescholen en andere instellingen attent op jonge mantelzorgers. Zo vergroot je de zichtbaarheid en bewustwording.
- Organiseer een schoolpoortactie in jouw regio. Maak de term ‘jonge mantelzorger’ bekender bij leerlingen en leerkrachten. Spreek leerlingen aan, laat hen de zelftest ‘Ben jij een jonge mantelzorger?’ invullen en deel informatie over ondersteuning op school. Ons draaiboek biedt praktische inspiratie en hulpmiddelen om zo’n actie succesvol te organiseren. Neem hier een kijkje!
- Breng jonge mantelzorgers samen en bied hen een luisterend oor.
Mantelzorgvriendelijke scholen
Met ons initiatief rond mantelzorgvriendelijke scholen moedigen we onderwijsinstellingen aan om oog te hebben voor leerlingen met zorgtaken. Concreet bouwen we samen met de scholen aan een ondersteunende schoolomgeving voor jonge mantelzorgers. Deelname aan het project duurt één schooljaar.
Ken jij een school die hier geschikt voor zou zijn? Registreer hun dan via het inschrijfformulier!
- Dag van de Mantelzorger (23 juni): Een uitgelezen kans om mantelzorgers binnen jouw organisatie te bedanken. Denk aan een klein gebaar zoals een attentie, een kaartje of een informele bijeenkomst.
- Week van de Jonge Mantelzorger (20 tot en met 24 oktober 2025): Ook jongeren combineren vaak zorg met school of vrije tijd. Zet hen in de kijker en maak hun situatie zichtbaar. Kleine acties, zoals een inspiratiesessie of een bedankje, maken een groot verschil.
- Creëer een open cultuur: Moedig medewerkers aan om hun mantelzorgtaken te delen zonder angst voor stigma. Bespreek mantelzorg tijdens teamvergaderingen en bied een veilige omgeving om ervaringen te delen.
- Training voor leidinggevenden: Zorg dat managers en HR-professionals getraind zijn in het herkennen van signalen van overbelasting bij mantelzorgers en weten hoe ze ondersteuning kunnen bieden.
- Bied flexibele werkregelingen aan: Maak het mogelijk voor mantelzorgers om hun werkuren aan te passen of thuis te werken om hun zorgtaken te combineren met werk.
- Informeer over verlofregelingen: Zorg dat medewerkers op de hoogte zijn van verlofregelingen zoals zorgverlof en calamiteitenverlof en ondersteun hen bij de aanvraag.
- Richt interne ondersteuningsgroepen op: Creëer een netwerk binnen je organisatie waar mantelzorgers ervaringen kunnen delen en elkaar ondersteunen.