
Mantelzorgvriendelijke schoolacties
Ontdek welke acties voor jonge mantelzorgers, de scholen uitwerkten in kader van het traject, Samen naar een mantelzorgvriendelijke school, op het gebied van sensibilisering, beleid en directe ondersteuning.
Sensibilisering

Jonge helden in beeld
Leerlingen maakten een sensibiliserend filmpje door interviews af te nemen over jonge mantelzorgers.
1e en 2e –jaarsleerlingen van Kindsheid Jesu trokken met een camera naar het cultuurcentrum van Hasselt en bevroegen de mensen daar of zij wisten wat het betekent om jonge mantelzorger te zijn. Ook hun medeleerlingen en directie werden bevraagd. Het resultaat van hun interviews werd gebundeld in een leuk en sensibiliserend filmpje.

Lespakket met een hart
Leerlingen maakten een lesvoorbereiding met filmpjes, quizvragen en getuigenissen over jonge mantelzorgers.
Drie leerlingen van HAST kozen mantelzorg als thema voor hun eindwerk en besteedden daarbij extra aandacht aan jonge mantelzorgers.
Andere leerlingen van HAST gingen creatief aan de slag met een lesvoorbereiding. Ze stelden een interactieve PowerPoint samen vol weetjes over jonge mantelzorgers, quizvragen, filmpjes en getuigenissen. Tijdens de godsdienstles kregen alle leerlingen van de school deze presentatie te zien, waardoor iedereen meer te weten kwam over dit belangrijke thema.

Draag zorg: een totebag met een verhaal
Bij IKSO Hoeselt ontwierpen ze een toffe totebag met een logo van jonge mantelzorgers erop, die elke leerling kreeg als turnzak.
Het logo werd gekozen via een creatieve wedstrijd op school, wat voor veel betrokkenheid zorgde.

Zoet voor zorg
Studenten verkochten wafels en mantelkoekjes om een verwenweek voor jonge mantelzorgers te financieren.
Om de nodige kosten te dekken voor de verwenweek georganiseerd door de studenten HBO5 van RHIZO (zie acties voor jonge mantelzorgers), gingen er twee tafelverkopen aan de week vooraf waarbij studenten wafels en mantelkoekjes verkochten. Zo sensibiliseerden ze medestudenten en werd de verwenweek in de kijker gezet. Op deze manier worden de verschillende acties in een coherent geheel gegoten en werken de verschillende actiegroepen ook samen.

De mantelzorgmuur: Laat je boodschap achter
Leerlingen gaven les over jonge mantelzorgers in de Zorgkrachtschool, ontwikkelden een lessenreeks voor leerkrachten en maakten een infobrochure die wordt verspreid binnen de school. Daarnaast maakten ze ook een mantelzorgmuur waar leerlingen steunbetuigingen konden achterlaten.
Acties op Beleidsniveau

Een vaste plek in het schoolbeleid
De directies en leerkrachten stelden een visietekst op rond jonge mantelzorgers die werd opgenomen in het schoolreglement.
De directies van Kindsheid Jesu en HAST, twee scholen in Hasselt, stelden samen met een aantal leerkrachten een visietekst op, die kadert in het breder zorgbeleid en focust op jonge mantelzorgers. Deze visietekst werd opgenomen in het schoolreglement van beide scholen. Bij de start van het nieuwe schooljaar werd deze toevoeging aan het reglement uitgelicht en de ouders moesten dat reglement ondertekenen. Zo werden ook zij gesensibiliseerd en wisten ze dat de school hier aandacht voor heeft.
Ook jonge mantelzorgers zelf kunnen je misschien inspireren met hun warme aanbevelingen.

Eén gezicht, één vertrouwenspersoon
Op school wordt er een mantelzorgcoach aangesteld. Dit is één vast aanspreekpunt voor alle jonge mantelzorgers, waar zij terecht kunnen met hun vragen.

Altijd op de agenda
Jonge mantelzorg is een vast onderwerp dat wordt meegenomen in verschillende gesprekken over het hele schooljaar, bv. Bij inschrijving, leerlingencontacten…

Jouw verhaal, zonder woorden
Er wordt een kaartje voorzien, dat de jonge mantelzorger kan laten zien wanneer die bijvoorbeeld te laat is, zodat die niet steeds opnieuw hun verhaal moet doen.

Hulp is maar één klik verwijderd
Er wordt een meldknop op Smartschool voorzien.
Acties voor Jonge Mantelzorgers zelf

Praatgroep voor jonge mantelzorgers
Ontwikkeling van een infobrochure en een praatgroep voor jonge mantelzorgers.
De praatgroep biedt jonge mantelzorgers een veilige ruimte om ervaringen te delen en steun te vinden.

Een rustpunt op school
Er werd een chillroom ingericht voor jonge mantelzorgers. De chillroom biedt een rustige ruimte voor jongeren die tijdens speeltijden huiswerk kunnen maken of kunnen studeren, vooral wanneer ze thuis niet de ruimte of tijd hebben om dit te doen.

Take-away maaltijd
Leerlingen koken een take away-maaltijd, die door de jonge mantelzorgers besteld kan worden.

Verwenweek
Organisatie van een verwenweek, waarderingspakketten en een buddysysteem voor jonge mantelzorgers.
Studenten hebben een reeks activiteiten georganiseerd om jonge mantelzorgers te ondersteunen en te waarderen. Een van de initiatieven was het concept ‘Hoe zal ik het zeggen?’, waarbij medeleerlingen die jonge mantelzorgers kennen, het team kunnen contacteren. Dit team bezorgt dan waarderingspakketten aan de jonge mantelzorgers namens de melder.
Daarnaast werd een verwenweek voor jonge mantelzorgers georganiseerd, met elke dag een kleine attentie voor de jonge mantelzorgers op school. De week begon met een gratis lunch voor de jonge mantelzorgers, gevolgd door een ontspanningsavond met een praatcafé, waar ze in een informele setting hun ervaringen konden delen.
Verder werd er een buddysysteem opgezet, waarbij leerlingen zich kunnen aanmelden als buddy van een jonge mantelzorger. Dit houdt in dat je als buddy een luisterend oor biedt, helpt bij schooltaken of zelfs de cursussen bijhoudt voor de jonge mantelzorger die door zijn of haar thuissituatie niet altijd naar school kan komen.

De mantelzorgbrievenbus
Er wordt een brievenbus voorzien waar leerlingen vragen, bezorgdheden en noden in kunnen droppen.