JOHH Trofee Switch
Nieuwe VR-app laat jongeren in de huid van hulpbehoevende kruipen
Lancering op 26 november in Leuven, met Eline De Munck
Jongeren laten beleven hoe het voelt om hulpbehoevend te zijn. Dat is de insteek van de nieuwe JOHH Trofee Switch van Samana.
Zowel met een Virtual Reality-app als met tools die beperkingen simuleren wil Samana jongeren aan den lijve laten ondervinden hoe het voelt om dementerend te zijn, in een rolstoel te zitten of slechtziend te zijn.
Op 26 november stelt Samana in aanwezigheid van Eline De Munck, meter van het project de nieuwe JOHH Trofee Switch campagne voor in Heilig Hartinstituut in Heverlee.
Virtual Reality app
Samana bereikt al jaren duizenden jongeren over heel Vlaanderen met de JOHH Trofee met als centrale vraag om zorgbehoevende mensen in hun omgeving te gaan helpen. “Hartverwarmend om te zien dat jongeren als jonge vrijwilligers in rust- of ziekenhuizen zieke, oude of hulpbehoevende mensen gaan beluisteren en bijstaan”, zegt Johan Tourné, directeur van Samana.
Nieuw dit jaar is dat Samana de jongeren virtueel de plaats laten innemen van wie zorgbehoevend is. “Met JOHH Trofee Switch blijven we werken aan verbinding, maar spreken we jongeren nog meer aan in hun eigen taal. Die van ‘beleving’ via hun smartphone. We laten hen drie situaties beleven vanuit het standpunt van wie hulpbehoevend is”, aldus Tourné. Zo kunnen jongeren aan den lijve ondervinden waarom oma/opa zo verward is wanneer zij op bezoek gaan. Of hoe moeilijk het wel is als rolstoelgebruiker om een schijnbaar eenvoudig parcours in de stad af te leggen of als mensen letterlijk boven je hoofd met elkaar praten? En wat als je je met een witte stok als slechtziende door een mensenmassa moet wurmen op een treinperron?
Met de Virtual Reality app ervaren jongeren hoe het voelt om hulpbehoevend te zijn. Jongeren kunnen hun smartphone vervolgens in een kartonnen cardboard (gratis verkrijgbaar via de website www.johhtrofee.be) steken en meteen in drie virtuele realiteit-360° scenario’s stappen.
Switch-box
Naast de virtuele realiteit kunnen (hoge)scholen, jeugdbewegingen en andere groepen jongeren een toolbox (Switch-box) reserveren om ook met fysieke tools enkele beperkingen te simuleren. Een rolstoel is heel herkenbaar voor de meeste jongeren, maar ook brillen die gradaties van slechtziendheid of een toestel dat gangstoornissen simuleert, zijn onderdeel van de toolbox. Om in groepsverband aan de slag te gaan, is er ook een handig doe-boekje.
Nog het hele schooljaar, tot 15 juni 2020, kunnen jongeren hun ervaringen, oplossingen, uitvindingen, foto’s en filmpjes delen via www.johhtrofee.be. De filmpjes met de meest innovatieve of meest confronterende inhoud winnen fantastische prijzen. Ook jongeren met nieuwe ideeën die het comfort van zorgbehoevende mensen kunnen vergroten, maken kans op een prijs.
Meterschap Eline De Munck
Wie ook weet wat bij jongeren leeft en hoe hen aan te spreken, is Eline De Munck. Zij is als meter van de JOHH Trofee Switch campagne heel erg begaan met de thematiek. “Jongeren zitten echt wel vol goede wil en engagement.