Mantelzorg FAQ

Mantelzorg is niet altijd even duidelijk. Daarom hebben we de vaakst gestelde vragen hier voor je opgelijst. Klik op de vraag om het antwoord te zien.

Zit je nog met een andere vraag? Contacteer ons dan zeker op mantelzorg@samana.be!

Knop met logo van Vlaams Expertisepunt Mantelzorg. Klik voor meer info.Of neem eens een kijkje op: Het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg

Wat houdt mantelzorg precies in en wie kan mantelzorger zijn?

Mantelzorg is de hulp en zorg die je vrijwillig en onbetaald geeft aan iemand in je omgeving die langdurig ziek is, een beperking heeft of hulp nodig heeft. Dit kan gaan om een partner, (groot)ouder, (klein)kind, vriend, buur of kennis. Je doet het niet als job of als vrijwilliger bij een organisatie. Mantelzorgers zijn van alle leeftijden. Dus ook jongeren kunnen mantelzorger zijn, vaak zonder dat ze het zelf zo noemen.

Kan ik een mantelzorger ‘aanvragen’ of professionele hulp inschakelen?

Niet echt. Mantelzorg vertrekt vanuit een persoonlijke band: een familielid, vriend of buur die voor je zorgt. Heb je geen netwerk of lukt het je niet meer alleen, dan kan je professionele hulp inschakelen via thuiszorgdiensten of je mutualiteit. Die hulp wordt dan wel vergoed of betaald.

Moet ik ergens registreren dat ik mantelzorger ben?

In Vlaanderen moet je nergens aangeven dat je mantelzorger bent, maar het kan wel, door een mantelzorgstatuut aan te vragen. Aan het ‘gewone statuut’ als mantelzorger zijn geen sociale rechten verbonden. Als je nog werkt, kan je wel een statuut ‘met sociaal recht’ aanvragen: hiermee kan je een (heel beperkt) mantelzorgverlof aanvragen. Meer info vind je hier.

Op welke premies of financiële steun heb ik recht?

Je kan recht hebben op het Vlaamse zorgbudget, bepaalde belastingvoordelen of mantelzorgverlof. Sommige gemeenten geven ook een lokale mantelzorgpremie. Informeer bij het Sociaal Huis van je gemeente voor de juiste voorwaarden.

Hoe combineer ik mantelzorg met werk of school?

Mantelzorg combineren met een job of studie kan uitdagend zijn. Voor werkende mantelzorgers zijn websites als Break@Work en loopbaanmetzorg.be goede informatiebronnen. je vindt er info over bestaande verlofstelsels zoals tijdskrediet of mantelzorgverlof, maar ook praktische tips om beter te plannen en te communiceren. Voor jonge mantelzorgers kan een leerkracht of studentenbegeleider een belangrijke rol spelen.

Kan ik ergens een vorming of training volgen als mantelzorger?

Ja, Samana organiseert infosessies en online cursussen zoalsZelfzorg voor mantelzorgers. Je leert er omgaan met stress, hoe je beter kan plannen en waar je terechtkan voor hulp. Meer info vind je hier.

Hoe voorkom ik dat het mij te veel wordt?

Zorg dragen voor iemand is intensief. Samana helpt je met mantelzorgcoaches, praatgroepen, cursussen en de mantelzorgtelefoon (02 246 64 70). Je hoeft het niet alleen te doen.

Waar kan ik andere mantelzorgers ontmoeten en ervaringen uitwisselen?

Via Samana kan je deelnemen aan ontmoetingsmomenten, vakanties of online groepen. Het helpt om ervaringen te delen met mensen die begrijpen wat je doormaakt.

Hoe steun ik iemand die mantelzorger is?

Een luisterend oor, een helpende hand of een simpel bericht kunnen al veel betekenen. Wijs de mantelzorger in je omgeving op Samana en andere ondersteunende initiatieven.

Meer weten of nood aan hulp?
Bekijk www.samana.be, mail naar mantelzorg@samana.be of bel 02/246 64 64.