Inspiratiedagen

Inspiratiedagen 2024 Vlaams-Brabant & Brussel

Samana brengt kleur door:

– samen creatief aan de slag te gaan

– verbindende en diepgaande gesprekken

– trots naar buiten te komen met wat we allemaal doen

– …

Uitleg pakketten

Ik zie, ik zie…Dit moet je zien! (specifiek voor vrijwilligers van de basiswerking)

Heb je soms ook het gevoel dat je omgeving niet helemaal op de hoogte is van wat jullie met de basiswerking doen? Gedaan daarmee! Laten we samen manieren bedenken hoe we jullie fantastische huisbezoeken en activiteiten bij Samana vol in de spotlights kunnen zetten. Iedereen mag weten hoe waardevol het is en hoe trots we hierop zijn!

Hier vind je meer over de zichtbaarheid van je basiswerking

Hier vind je een voorbeeldbrief over de Solidariteitsactie.

Ken jij Canva?

Meer mensen op je pannenkoekenfeest? Reclame maken voor je vakantie?

Kom leren hoe je aantrekkelijke flyers en mooie affiches maakt op een eenvoudige manier. We overlopen samen de mogelijkheden van Canva en gaan er direct zelf mee aan de slag. Het is een eenvoudig digitaal programma, basiskennis van pc is nodig.

Hier vind je de handleiding.

Mijn Samana basis (specifiek voor vrijwilligers van de basiswerking)

Mijn Samana is ons registratieprogramma om op een eenvoudige en efficiënte manier de administratie op te volgen van je afdeling. We gaan stapsgewijs aan de slag: vrijwilligers registreren, activiteiten aanmaken, activiteiten dupliceren enz…

Breng je eigen laptop mee.

Mijn Samana gevorderden (specifiek voor vrijwilligers van de basiswerking)

Mijn Samana is ons registratieprogramma om op een eenvoudige en efficiënte manier de administratie op te volgen van je afdeling. Dit is een sessie voor diegenen die al weg zijn met de basis, maar graag nog uitbreidingen leren (lijsten excel ed.).

Vergaderen om in te kaderen

Wil je leren vergaderen op een leuke manier? Deze workshop geeft je methodieken om creatief aan de slag te gaan met jouw vergaderingen. We leren brainstormtechnieken en manieren om iedereen aan het woord te laten. We gooien het over een andere vergaderboeg zodat nieuwe ideeën de ruimte krijgen om te groeien.

Hier vind je de presentatie.

Hier vind je het document

Op bezoek met spel of boek

Lucie (81j) houdt van verhalen en vertellen, Hugo (89j) speelt van kindsbeen af graag Zeeslag. Nu ze ouder worden lezen ze en spelen ze niet meer. Erg jammer is dat, want ze missen het!

Gelukkig kan Frans, de lesgever, daar iets mee. Hij vertelt hoe je boeken en spellen kan inzetten om tot verbinding te komen en inspireert langs alle kanten.

Hier vind je de presentatie.

Verbindend communiceren

Wist je dat de Vlaming gekend is als “gesloten”? We houden liefst onze gevoelens verborgen voor anderen en dat kan zorgen voor misverstanden en conflicten. Wil je meer inzicht over hoe jij communiceert? Tijdens deze vorming ontdek je speelse handvaten om je communicatie te versterken.

Hier vind je het document.

Omgaan met psychische kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid is een zeer complex begrip. We leggen in deze vorming de focus op de verschillende aspecten van psychische kwetsbaarheid en hun onderlinge dynamieken. Er worden handvaten aangereikt om tot goede verbinding te komen met anderen en mensen in hun kracht te zetten.

Hier vind je de presentatie.

Afdeling anders aangepakt (specifiek voor vrijwilligers van de basiswerking)

Vrijwilligers van vandaag vragen een andere aanpak. Moeten alle vrijwilligers naar de vergaderingen komen? Kan een vrijwilliger maar één persoon bezoeken? We nemen onze eigen afdeling onder de loep en worden geïnspireerd door afdelingen die het anders durven aanpakken.

Praten over het einde van het leven

“Ik wil niemand tot last zijn.” “Het is misschien de laatste keer dat ik erbij ben.” Soms weet je niet wat zeggen bij deze uitspraken. Tijdens deze workshop oefen je op vragen stellen waardoor de persoon waarmee je in gesprek gaat, zich echt begrepen voelt.

Crea: Bloesems maken met Italiaans crêpepapier

Nog op zoek naar een leuke crea-activiteit om op vakantie of met de leden te doen? Haal de lente in huis met deze mooie zelfgemaakte bloesemtak. Wij zorgen voor de krulhazelaar, lesgever Marina Devos maakt samen met jullie een bloesem, met Italiaans crêpe-papier.

Hier vind je de handleiding.

Crea: Troostbeeldjes maken met klei

Een wonderlijk, zacht lichtje, opent het beeld, van warme liefde…(M. Devos)

Nog op zoek naar een verbindende crea-activiteit? Een troostbeeldje is een klein beeldje dat wordt gemaakt met de bedoeling troost en steun te bieden aan mensen die worstelen met gemis, verlies, afstand of afscheid. Naast het creatieve luik biedt een vorming als deze ook ruimte en een luisterend oor aan de verhalen die bij het maken van een troostbeeldje naar boven komen.

Hier vind je de handleiding.

Crea: Draadfiguren op hout

Nog op zoek naar een originele crea-activiteit met tal van mogelijkheden? Met deze draadfiguren kan je duizend kanten op. Thema Pasen, Kerst, herfst, lente, tafeldecoratie, … het kan allemaal. Anja leert je met veel enthousiasme deze techniek aan, nadien kan je je creativiteit de vrije loop laten gaan!

Hier vind je de handleiding

Crea: Mixed media

Deze techniek is een techniek waar vooral de beleving centraal staat. Het wordt een ontdekkingstocht met allerhande creatief materiaal. Leuke wending is dat halverwege de techniek, het werkstuk doorgegeven wordt aan een andere persoon, die vanuit zijn of haar creativiteit de afwerking voor zijn rekening neemt. Durf loslaten en laat je verrassen!

Hier vind je de handleiding.

Samana: Wie zijn ze, wat doen ze?

Wat is een mantelzorgcoach? Welke nieuwe basiswerkingen worden opgericht? En wat is de buddywerking? Aan de hand van een gezellige quiz leer jij verschillende domeinen en projecten van Samana kennen. Durf jij zeggen dat je alles weet over Samana?

Iedereen creatief!? + Mixed Media

Met deze vorming willen we iedereen warm maken om eens een creatieve activiteit te doen met de afdeling, je duomaatje, op vakantie en nog veel meer! Wil je wel eens iets creatiefs doen maar weet je niet goed hoe en waar te beginnen? Je verneemt het op deze vorming en gaat met een blad vol tips waarmee je zelf aan de slag kan gaan! We experimenteren ook met Mixed Media (meer info zie hierboven).

Content met je engagement (digitaal pakket rond veerkracht)

Samana-vrijwilligers zorgen goed voor velen, maar zorgen ze ook goed voor zichzelf? Tijdens deze workshop maakt ieder zijn balans op en geven we (elkaar) tips.

EHBO

In deze vorming gaan we het hebben over hoe je een slachtoffer in een noodsituatie gaat benaderen en welke eerste hulp je hierbij kan toepassen. Dit in volgende gevallen; bewusteloos slachtoffer, een slachtoffer met het vermoeden van een beroerte, een slachtoffer met een verslikking en een slachtoffer met een flauwte.